1. Zijn replica accu's van gelijkwaardige kwaliteit als mijn originele accu?
Accupacks worden gemaakt van kleine oplaadbare cellen. De kwaliteit van de cel en de combinatie van cellen bepaald de kwaliteit van het accupack. Onze accupacks worden gemaakt van cellen die door onszelf getest en geselecteerd zijn.

2. Kan ik een gereedschap accu met grotere capaciteit in mijn machine plaatsen?
De capaciteit van een accu wordt uitgedrukt in Ah. Standaard wordt de laagste capaciteit bijgeleverd (meestal 1.3Ah of 1.5Ah). De prijs van een accu is meestal evenredig met de capaciteit. Wij leveren accu's vanaf 1.5Ah, maar hebben van vele modellen ook grotere capaciteiten.

Een grotere capaciteit is niet schadelijk voor de machine, immers de machine wordt er niet sterker van. De capaciteit kunt u het beste vergelijken met de tankinhoud van een auto. Hoe groter de capaciteit (grotere tank) hoe langer u kunt boren, schroeven of fietsen

3. Kan ik een NiMH accu in mijn machine gebruiken terwijl NiCD origineel is bijgeleverd?
De technologie van de accu (NiCd of NiMH) is voor de machine niet van belang, de machine kan op beide accu's goed functioneren. De laadstroom voor deze types is echter wel verschillend dus controleer altijd of uw lader geschikt is voor de juiste accu. Laders die de afgelopen 10 jaar zijn verkocht zijn meestal geschikt voor beide type accu's.

4. Wat is het verschil tussen NiCD, NiMH en Li-ion?
Er doen veel geruchten de ronde betreffende de chemie van de accu's. De meeste problemen en/of klachten betreffen geheugeneffecten en daarmee het snel afnemen van de gebruiksduur. Dit is echter alleen bij de NiCD (Ni-CaD) accu's het geval. Vanaf januari 2017 mogen deze cellen niet meer geïmporteerd worden dus de laatste modellen zullen in 2017 verkocht worden.

NiMH en Li-ion hebben (bijna) geen geheugeneffect. Er zit geen kwaliteitsverschil tussen NiMH (Nickel Metal Hydrdide) of Li-ion (Lithium Ion). Het grote verschil tussen deze twee chemiën is het gewicht. Li-ion is 40% lichter in gewicht waardoor er, vooral in het geval van fietsaccu's, meer fietskilometers mee gemaakt kunnen worden.

5. Kan elke batterij / gereedschapsaccu opgeladen worden met een snellader?
Nee, voor normale kwaliteit batterijen is langzamer laden beter voor de levensduur van de batterij dan snel laden. De kwalitatief betere batterijen, de longlife batterijen, kunnen wel met een snellader geladen worden. Een snellader laadt de accu op in 1 uur.

Let er sowieso altijd op dat de batterij niet te lang in de lader blijft zitten als deze is volgeladen. Dat is namelijk ook van invloed op de levensduur van een batterij.

6. Wat is de laadtoestand van mijn toegestuurde accu?
Heeft u een compleet nieuwe gereedschapsaccu bij ons gekocht? Dan is het verstandig om de accu eerst op te laden alvorens deze te gebruiken.

7. Wat is effectieve capaciteit en nominale capaciteit?
Oplaadbare batterijen worden geproduceerd voor een bepaalde capaciteit. De capaciteit is een maat voor de hoeveelheid energie die in de batterij kan worden opgeslagen. De nominale capaciteit van een batterij wordt bepaald in het ontwerp, en getest op een lage ontlaad stroom ( stroom x tijd = capaciteit in Ah ). Deze nominale capaciteit wordt op de batterij weergegeven. In de toepassing van elektrische fietsen en gereedschap wordt de batterij op een hoge stroom ontladen, wat resulteert in een Effectieve Capaciteit. De Effectieve capaciteit is normaliter lager dan de Nominale Capaciteit.